Ga naar hoofdinhoud

Energieprijzen Vervijfvoudigd In 2021

Energieprijzen Vervijfvoudigd In 2021

Zowel voor de particuliere gebruiker als de industriele gebruiker worden de maandafrekeningen voor energie hoger. De stijgende gasprijzen zorgden voor een forse stijging van de termijnprijzen voor stroom. Deze stegen met 41,8%. Onverwachte uitval Franse kernreactoren zorgt voor stijging EPEX-prijs. De inspecties van de twee kernreactoren in Frankrijk gaan door tot in het eerste kwartaal van komend jaar, waardoor de prijs van het jaarproduct voor 2022 verder toenam. De termijnprijzen voor elektriciteit volgen al enige tijd de gasprijzen. Omdat deze fors stegen, volgden de stroomprijzen deze beweging. De kolenprijs steeg licht omdat de vraag ernaar hoog bleef en het gebruik rendabeler is dan gas.

De EPEX-prijzen stegen afgelopen tijd sterk. Een combinatie van weinig wind en grootschalige stroomexport zorgde hiervoor. In vergelijking met vorige week werd er 66% minder windenergie opgewekt, waardoor kostbare conventionele stroomproductie nodig was om aan de vraag te voldoen. Meerdere grote Franse kernreactoren zijn op dit moment buiten dienst, waardoor Nederland via België extra stroom exporteerde.

Afgelopen week steeg de LEBA-prijs zeer sterk. Rusland heeft zijn gastoevoer via de Yamal gaspijpleiding stopgezet en dit zorgde voor een prijsstijging. Daarnaast zorgde kouder weer in Noordwest-Europa voor extra gasvraag voor verwarmingsdoeleinden, waardoor de krapte op de gasmarkt blijft voortduren. Op dit moment zijn de Europese gasvoorraden
voor 59% gevuld, tegenover 78% in dezelfde periode vorig jaar. LNG-leveringen namen met 17% toe vergeleken met vorige week.

Back To Top